10 anys d’Universitats Lliures

10 anys d’Universitats Lliures
Diumenge 28 d’abril del 2019 a les 12h en el
CSA Can Vies (c /Jocs Florals 42, Sants-BCN):
Vermut de retrobada de claustres des del 2008
amenitzat amb la música de “Pogo Sobre Mi Madre“.

El juny del 2008 engegava un projecte anomenat Universitat Lliure d’Estiu que seria l’embrió del que s’iniciaria en el curs 2008-2009 i que voldria consolidar-se com Universitat Lliure amb tot un seguit de nodes, alguns grups d’autoaprenentatge i altres activitats com xerrades, rutes, etc. Així els nuclis de Sants i Poblenou (La Teixidora) engegarien aquest engrescador problema. La presentació d’aquella Universitat Lliure d’Estiu deia:

“Creiem que existeix la necessitat de crear espais on el coneixement escapi de paràmetres com el pensament únic, l’adoctrinament, l’homogeneïtzació i el mercantilisme que dominen aquest món globalitzat en el que vivim. Les escoles i les universitats tradicionals mantenen uns profunds lligams amb les institucions i amb les empreses, impedint el desenvolupament lliure d’idees, orientant-lo única i exclusivament a les necessitats d’aquestes. Cal doncs treure l’ensenyament d’aquests centres de programació de cervells per a portar-lo allà on sigui més necessari. Per a fer-ho ens em plantejat dins de la modesta capacitat dels que hi participem la creació d’un espai de difusió de coneixement que hem anomenat: Universitat Lliure d’Estiu de Barcelona.”

El 2008 serà un any on s’aguditzaren les lluites contra el Pla Bolonya (Oficialment Espai Europeu d’Ensenyament Superior o EEES), i això feu aparèixer nous espais de pensament lliure com la Universitat Lliure de La Rimaia, la Universitat Lliure del Raval o El Laboratori de Mundet. Amb totes aquestes universitats celebraríem el 6 de març del 2010 la jornada de presentació de la Xarxa d’Universitats Lliures. Fora de les lluites universitàries, veuríem néixer la Universitat Pirata de Viladecans, l’Universitat Pagesa de Molins o la Universitat Lliure de Benimaclet. Amb el #15m, en 2011, col·laboraríem amb alguns nuclis locals de la Universitat Indignada #15m (i amb la seva “filla” Xarxa d’Estudis per l’Autonomia), o amb la Universitat Lliure de Mallorca. Posteriorment, en 2014, veuríem aparèixer la més jove de totes, la Universitat Lliure Oriol Caballero a Vallcarca.

Durant aquests 10 anys d’existència som moltes les persones que hem participat d’aquestes universitats lliures i volem fer una retrobada per celebrar-ho tot fent un vermut acompanyats per la música de “Pogo Sobre Mi Madre” el proper diumenge 28 d’abril del 2019 a les 12h en el CSA Can Vies (c /Jocs Florals 42, Sants-BCN).

Us hi Esperem!

Aquesta entrada s'ha publicat dins de Novetats i etiquetada amb . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

 

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.